Vägras på väg 335 vid Sånga kyrka öster om Sollefteå i höstas under översvämningarna. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Kramfors förbättrar sin krisorgansation

1:50 min

Kramfors kommun har utvärderat hur man klarade av krishanteringen i samband med översvämningarna i september och stormen Ivar i december. Kommunen kommer nu både höja säkerheten och förändra krisorganisationen. 

Utvärderingen efter både översvämningarna och stormen Ivar visar att Kramfors kommun behöver se över sin organisation. 

– På vissa områden var vi lite för lite folk. Vi behöver förbättra vår omvärldsbevakning och vi behöver också förbättra vår interna kommunikation, säger Margareta Fällström, säkerhets- och telekomstrateg på Kramfors kommun. 

Telefonavbrott och trygghetslarm som slutade att fungera innebar också att personal behövde åka ut till fler som helt tappat kontakten med omvärlden. 

– Hemtjänsten fick ju göra extrabesök och det blev ganska omfattande, säger Margareta Fällström. 

Kramfors kommun fick mycket beröm under krisen för sin information, och kommunen hade ett bra flöde på facebook, enligt Margareta Fälllström. Men det finns förstås förbättringar att göra.

– Dels ska vi se över vår krisledningsorganisation och utöka där vi behöver, säger säkerhetsstrategen Margareta Fällström. 

Kramfors kommer också förbättra säkerheten vid Vattenverket i Kyrkdal senare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista