Rickard Fröier och Daniel Johansson från IF Friska Viljor. Foto Lari Honkanen/Sveriges Radio

Nytt hopp för backhopp i Örnsköldsvik

Medlemsantalet i backhoppningsföreningen IF Friska Viljor i Örnsköldsvik ligger på botten. Men genom en ny satsning med Svenska Skidförbundet hoppas föreningen nu på en vändning.

Vad tror du? Kan backhoppningen se fram emot en ny storhetstid? Kommentera!

– I dagsläget kämpar föreningen hårt. Vi har tappat de blomstrande tiderna som fanns i Örnsköldsvik förut då vi var en stor klubb. Det är vi inte idag, säger Rickard Fröier ordförande för IF Friska Viljor. 

Det har gått utför för backhoppningen i Örnsköldsvik. Från att ha varit Sveriges backhoppningshuvudstad, där varenda skolbarn hoppade på miniatyrbackar under rasterna, är det i dagsläget bara runt åtta barn som är aktiva hoppare. 

Det som saknas är internationella världshoppare som kan locka en bred rekrytering till sporten. Men för att odla världshoppare krävs en bred rekrytering. Ett klassiskt moment 22 alltså. Men föreningen hoppas nu på att en ny satsning med Svenska Skidförbundet ska ge en vändning.

– Vi ser en stor uppgång nere i Stockholm, där de har jobbat med skidförbundet och fått en stor klubb från i princip ingenting alls, säger ungdomstränaren Daniel Johansson.   

– Det innebär ett samarbete med Örnsköldsviks skolor. Att erbjuda tema- och friluftsdagar uppe i hoppbacken där vi ställer upp som tränare så att barnen får testa. Sen är det upp till barnen att tycka att det är roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista