Foto: Billy Abraha

Pendlare på Botniabanan missgynnas

1:32 min

Personer med pendlarkort på Botniabanan får stå upp när tågen är fulla. Det är bara resenärer som köper en enskild resa som kan reservera en sittplats.

Vad tycker du om det här? Har du egna erfarenheter? Kommentera!

– Jag tycker att det här tokigt, säger pendlaren Jan Lindberg.

Det är tidig morgon och Jan Lindberg sitter på en bänk på tågstationen i Örnsköldsvik. Han väntar på ett tåg som ska ta honom till Umeå, där han jobbar som läkare. Han har ett pendlarkort, och har därmed ingen reserverad sittplats, men det har personer som köper en enskild resa. Det har sett ut på det sättet i ungefär en månad.

– Jag tycker inte att de har tänkt rätt. Det är pendlarna, som åker varje dag, som måste gynnas. Jag tycker att det här är ett tokigt förslag och jag hoppas att de tar bort det så fort som möjligt, säger Jan Lindberg.

Björn Nilsson, vd på Botniatåg, säger att det idag inte är tekniskt möjligt för pendlare att reservera en sittplats. Det är heller ingenting som företaget arbetar med för att åtgärda just nu. Men han tycker inte att pendlare missgynnas eftersom priset för ett pendlarkort är så pass förmånligt.

– Till dem som köper enstaka resor har vi möjlighet att ge en platsbokning, de betalar lite mer för resan också, säger han.

Att ha fler vagnar på tågen under rusningstrafik är inte aktuellt, i alla fall inte just nu.

– Vi har inte tillräckligt med tåg, säger Björn Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista