Butiksbiträde sprang efter rånare

1:32 min

Butiksrånen i Sverige ökade med elva procent förra året, enligt fackförbundet Handels. Bara den senaste veckan har två butiksrån skett i Västernorrland. Vi har träffat butiksbiträdet, som rånades i en matbutik i Sundsvall igår.

– En man kom springandes mot kassan och tog cigaretter, säger butiksbiträdet som vill vara anonym.

För ungefär en vecka sedan rånades ett butiksbiträde i Timrå. Igår rånades ett butiksbiträde i en matbutik i Sundsvall av en maskerad man, som riktade ett pistolliknade föremål mot honom. Rånaren fick med sig cigaretter och inga pengar.

– Rånaren hann inte få med sig så mycket, jag sprang efter honom, berättar butiksbiträdet.

Men ökningen av butiksrån tror fackförbundet Handels har ett samband med att det är mer pengar ute i matbutik när man numera ofta också har hand om post och bank-ärenden.

– Det är kontanterna som är ett bekymmer. Vi måste få bukt med detta, säger Jaana Pålsson, ordförande för Handels i Mellannorrland.

Fler butiker borde därför införa slutna kontantsystem, anser facket. Men systemen är ofta för dyra för småbutikerna.

– Man måste titta på det här tillsammans med arbetsgivare och arbetstagare. Det måste bli billigare. Säkerhet får inte kosta på det sättet, säger Jaana Pålsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista