Skolhuset i Häggdånger ägs och underhålls av Häggdångers intresseförening.Arkivfoto Ulla Öhman

Häggdångers byskola blir vanlig kommunal skola igen

0:46 min

Den kommunala friskolan i Häggdånger söder om Härnösand ser ut att bli en helt vanlig kommunal skola igen. På måndag fattar kommunfullmäktige beslut.

Skolinspektionen har flera gånger riktat kritik mot Härnösands kommun för det här sättet att driva en skola eftersom begreppet "kommunal friskola" inte har någon juridisk mening och kan skapar oklarheter och riskerar att skolan inte skulle vara likvärdig med andra skolor, menar skolinspektionen.

Det var 2007 som Häggdångers intresseföreningen köpte skolbyggnaden och tillsatte en verksamhetsstyrelse medan personal för att bedriva själva undervisningen hyrdes in av kommunen.

Efter skolinspektionens kritik och eftersom det inte tycks finnas nått intresse av att starta en regelrätt friskola i Häggdånger så är Härnösands kommunen nu beredd att säga upp överenskommelsen med intresseföreningen och göra Häggdångersskolan till en vanlig kommunal enhet igen. Kommunen vill tills vidare fortsätta hyra skolhuset av Häggdångers intresseförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista