1 av 3
En jättegran som hänger över gång- och cykelvägen mellan centrala Sundsvall och Granloholm. Foto: Stig Edfast
2 av 3
Det här trädet lutar betänkligt över vägen mellan Sundsvall och Huljen. Foto: Stig Edfast
3 av 3
Björk som gänger över Hulivägen i Sundsvall. Foto Stig Edfast

Farliga träd finns kvar efter stormen Ivar

Ann-Sofie Högbom: Det där trädet borde dom ta bort
2:01 min

I stormdrabbade kommuner finns fortfarande träd som hänger över vägar och gångvägar och som utgör en fara för bilister, fotgängare och cyklister.

Vet du träd som fortfarande utgör en fara? Tipsa om var i kommenteringen! Ta gärna en bild och mejla: p4vasternorrland@sverigesradio.se!

Till exempel finns en jättegran som hänger betänkligt högt över gång- och cykelvägen som går från centrala Sundsvall upp mot Granloholm. 

Där träffar P4 Västernorrland Ann-Sofie Högbom och när hon uppmärksammas på den stora granen så tycker hon att den borde tas bort,  för att det ser lite farligt ut.

Men hon promenerar ändå vidare, nu med ett öga på granen som hänger högt över gångvägen.

Den här typen av riskmiljö med träd hängande över vägar och gångvägar hittar vi lite varstans i Sundsvallstrakten. På Granloholmsleden, Hulivägen, vägen ut mot Huljen och vid Norra berget. De är rester av stormen Ivars härjningar, och det är många markägare, bland andra kommunen, som berörs.

Och sådana rester finns också i Timrå och Ånge kommuner. Tomas Lindström från Skogssällskapet, som där är med och röjer åt kommunerna säger att det fortfarande är mycket kvar att göra innan alla träd i tätbebygt område är borta, så man uppmanar alla att vara försiktiga och inte gå under träd som hänger över gångvägar.

Gunnar Åberg är säkerhetschef på Sundsvalls kommun och han säger att om ett träd faller och skadar någon så görs en utredning och om det visar sig att kommunen borde tagit bort trädet så blir det fråga om skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".