Foto Ulla Öhman

Lindring av strandskyddet i Härnösand

Härnösand vill kunna luckra upp strandskyddet på en del håll i kommunen. De områden som det kan bli lättare att få dispens från strandskyddet för nybyggen är vid Gussjö, Åmsjön, Solumssjön och Sannasundet på Hemsön

Härnösands kommun har tagit fram en plan för Landsbygdsutveckling i strandnära läge. I planen ges förslag på områden där det kan vara möjligt att få dispens från strandskyddet om det leder till utveckling av landsbygden.

Strandskyddet gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Inom strandskyddat område, som i regel är 100 meter från strandkanten, är det förbjudet att bygga, anlägga eller gräva.

Syftet med strandskyddet är att trygga allmänhetens tillgänglighet till stränderna och bevara goda livsvillkor för djur- och växtliv.

I vissa fall kan dispens från strandskyddet beviljas. Ett sådant särskilt skäl är om det leder till utveckling av landsbygden.

- Stränderna är en viktig resurs i Härnösands kommun! Vi ska fortsätta skydda stränderna för ett gott växt- och djurliv och för friluftslivet. Samtidigt vill vi bidra till en levande landsbygd med goda livsmiljöer och stärkt serviceunderlag. Därför vill vi ge ökade möjligheter att bygga vattennära, säger samhällsnämndens ordförande Amanda Lind (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista