1 av 7
Taggtrådsstängsel vid förintelselägret Auschwitz. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
2 av 7
Förintelselägret Auschwitz i december 2013. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
3 av 7
Ingången vid förintelselägret Auschwitz. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
4 av 7
Taggtrådsstängels runt förintelselägret Auschwitz. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
5 av 7
Förintelselägret Auschwitz. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
6 av 7
Ugnar i Auschwitz där de dödas kroppar brändes under förintelsen. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
7 av 7
Symboler vid Förintelselägret Auschwitz. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Förintelsens minnesdag idag

1:04 min

Idag är det förintelsens minnesdag och det uppmärksammas på flera håll i Västernorrland. Kan det hända igen? är en viktig fråga som eleverna på Timrå gymnasium ska fundera över idag.

I Örnsköldsvik är det samling på stora torget och sedan fackeltåg till kyrkan. Där  blir det sång och musik och så kommer elever från Broskolan att berätta om sin studieresa till Auschwitz.

Förintelsens minnesdag den 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer , baserad på det datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades, år 1945

I Örnsköldsvik är det samling på stora torget och sedan fackeltåg till kyrkan. Där  blir det sång och musik och så kommer elever från Broskolan att berätta om sin studieresa till Auschwitz.

I år är det precis 70 år sedan den så kallade Zigenarnatten i Auschwitz då samtliga tusentals fångar på lägrets zigenaravdelning avrättades.

I Sundsvall uppmärksammar man romerna speciellt idag på Kulturmagasinet där man ska presentera den romska föreningen Ny framtid och höra romernas nationalsång Gelem Gelem. Kommunalrådet Lars Persson håller ett minnestal.

Auschwitz-Birkenau

Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger, som bestod av tre stora lägerkomplex och flera mindre. Under de fem år som lägret fanns fördes ca 1,3 miljoner människor till lägret från fler länder i Europa men också från dåvarande Sovjet Unionen.

De allra flesta var judar men i lägret fanns också tusentals polacker, romer, sovjetiska krigsfångar och fångar av andra nationaliteter. De allra flesta gasades ihjäl i gaskammare med den dödliga gasen Zyklon-B och kremerades sedan i stora krematorier som fanns på området.

Lägret blev snart det största koncentrationslägret och dagligen rullade långa tåg med fångar in på lägerområdet. De fångar som inte var tillräckligt starka eller sjuka sorterades bort och avrättades i gaskamrar under förevändning att de skulle duscha. Resten fick arbeta under mycket svåra förhållanden och många utsattes för brutala medicinska experiment.

I mitten av januari 1945 närmade sig sovjetiska trupper lägret och alla som var tillräckligt starka lämnade lägret. När lägret befriades den 27 januari 1945 av sovjetiska trupper fanns 7.500 fångar kvar i lägret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista