Arbetsförmedlingen har haft informationsmöten om jobb i Tyskland. Bilden är från ett annat rekryteringsmöte. Foto: Anna Ahlström/SR

Arbetslösa ungdomar från länet lockas till Tyskland

Mats Bäckman: Det är ett bra land
1:39 min

Europa står inför en stor generationsväxling, då det kommer att bli brist på arbetskraft. Det gör att bland annat Tyskland nu försöker locka unga från Sverige genom att betala språkkurs och yrkesutbildning.

– Det är ju ett bra land, de har låg arbetslöshet jämfört med Sverige och de har bra kvalitet på arbetet de gör så jag ser möjligheter, säger arbetslöse Mats Bäckman från Härnösand som är på väg att flytta till Tyskland.

Det var när Mats var på en informationsträff på Arbetsförmedlingen som han fick höra att Tyskland sökte unga mellan 18-35 år som kunde jobba där. Och han nappade, efter lite betänketid.

– Jag blev inte så taggad direkt, men efter lite självtänkande så blev jag riktigt intresserad, säger Mats Bäckman.

Han kommer att få börja med en språkkurs i Tyska och sen gå en lärlingsutbildning som mekatroniker, en blandning av mekanik och elektronik. Han skulle till exempel kunna jobba inom flygbranschen i framtiden.

Att locka med lärlingsplatser och språkutbildning alltså ett sätt att förbereda sig inför framtiden, där man ser att det kommer att bli brist på arbetskraft. 

Och även Sverige och Västernorrland måste förbereda sig på detta, säger Torbjörn Israelsson som jobbar med arbetsmarknadsanalyser och prognoser på Arbetsförmedlingen.

– Vi är ju inne i en stor generationsväxling där personer födda i slutet av 40-talet och början av 50-talet håller på att lämna arbetsmarknaden, och det kommer att märkas allt tydligare de kommande åren, särskilt i Norrlandslänen och områden utanför storstadsregionerna, säger Torbjörn Israelsson.

Och även i Sverige kommer det att finnas behov av att importera arbetskraft.

– Den biten kommer troligen att öka framöver, till exempel inom IT och dataområdet, säger Torbjörn Israelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".