Foto: Alf-Jan Hansson. SVT Bild

Talgoxen behåller sin plats vid fågelbordet

En favorittippad småfågel, talgoxen, behåller sin plats på tronen i årets fågelräkning. Årets svarta raket ser ut att flyga förbi både grönfink och gulsparv på listan över Sveriges vanligaste vinterfåglar.

– Talgoxen kommer på första plats, pilfink på andra och blåmes på tredje. Koltrasten klättrar och är just nu på femte plats. Den kan hänga lite löst men det kommer bli ungefär så här, säger Anders Wirdheim, informatör på Sveriges ornitologiska förening (SOF).

För nionde året i rad står talgoxen som segrare. Drygt 20 000 privatpersoner hjälper till med att rapportera småfåglar vid fröbollar och fågelbord till SOF. Räkningen pågår till och med måndagen, men redan nu går det att dra vissa slutsatser.

Koltrasten har roffat åt sig flera höga placeringar. Oroande är dock att rycket tycks vara på bekostnad av gulsparven, som fortsätter att tappa stort.

– Om dessa siffror är representativa har gulsparven gått så mycket tillbaka som 60 procent på nio år, vilket är väldigt mycket.

Gulsparven övervintrar i landet och orsaken till tappet bör därför sökas i jordbrukslandskapet, enligt Anders Wirdheim.

– Ju mer specialiserad en fågel är, desto tuffare har den i dagens landskap. Talgoxen är väldigt anpassningsbar, därför ser vi den i topp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista