Nedrivna elstolpar i Njurunda efter stormen Ivar. Foto: Lotte Nord/SR

Inte enkelt anmäla fallna träd efter stormen Ivar

1:36 min

Röjningsarbetet efter stormen Ivar tar tid. På många platser hänger det fortfarande träd halvvägs på väg ner och det ligger ledningar på marken. Det är inte alltid enkelt att veta vart man ska vända sig och göra en anmälan. 

Vet du träd som fortfarande utgör en fara? Kommentera! Ta gärna en bild och mejla: p4vasternorrland@sverigesradio.se!

När det gäller el-ledningar är det elbolag som är nätansvariga, och det finns ju många av i Västernorrland. Hur ska man veta om det är Hemab, Vattenfall, Härjeån, Eon eller nåt annat bolag som är nätansvarig? Och vem är markägare? Kommunen eller en privatperson? 

Idag finns det inget gemensamt nummer att ringa för skador i den allmänna miljön efter stormen Ivar. Informationsnumret 113 13 för pågående kriser och olyckor, tar inte emot den här typen av anmälan. 

– Vi får ju in information under själva stormarna, om det är strömavbrott i större delen av en kommun till exempel, men inte mindre händelser.

Man måste alltså ta reda på vem som äger marken, eller vilket av elbolaget som ansvarar för elnätet, på platsen där man har träd som vajar löst efter stormen och ledningar som ligger på marken. Vår reporter Lotte Nord testringde till Eon om en ledning hon och många andra passerar på en skoterled i ett strövområde i skogenE.

– Vi får ofta samtal om att det är en ledning nere, eller att det hänger träd på ledningen, säger kundtjänsten på Eon. 

Kan ni koppla vidare om det inte är ni som äger nätet om ledningen jag ringer om? 

– Ja, vi kan se vilka som är nätägare i olika områden. 

I just det här exemplet visade det sig att det var en teleledning som låg på marken efter att Eon kontrollerat med sin nätavdelning. 

 

 

113 13

Informationsnummer 113 13 ringer du när:
- du vill få eller lämna information vid olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel vara vid större stormar, influensaepidemier, större trafikolyckor, jordskalv och andra större händelser i samhället. Man kan dels få information, dels kan man lämna information om en pågående händelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista