Socialdemokraterna skulle gärna se trygghetsboende på Norra Kajen i Sundsvall. Foto: Matilda Jansson

Stöd till trygghetsboenden ska få igång byggandet

1:46 min

När Kommunfullmäktige i Sundsvall sammanträder idag diskuteras bland annat frågan om hur man ska få igång byggande av trygghetsboenden. Idag finns det bara ett i kommunen och de flesta är överens om att byggandet av fler boenden måste komma igång snart.

För att nå dit diskuteras olika former av stöd. Socialdemokraterna föreslår nu att kommunen går in och betalar för en halvtidstjänst som kan jobba på trygghetsboendet.

– Det är en person som hjälper de som bor där, tar tag i fritidsaktiviter. Det är ett sätt för att komma igång med byggandet av trygghetsboende, säger Lena Österlund (S), gruppledare i socialnämnden.

Trygghetsboenden finns till för de som fyllt 70 år. På ett trygghetsboende ställs det krav på gemensamhetsutrymmen och någon typ av värd eller värdinna. Idag finns det bara ett sådant i Sundsvall och för att få igång byggandet av fler kommer kommunen mest troligt att gå in med någon form av stöd i framtiden. Här är både Socialdemokraterna och kollationen inne på samma spår.

Jörgen Berglund (M), kommunalråd, har lagt ett förslag om att den här frågan ska utredas vidare för att titta på vilken typ av stöd boendena kan få. Ett förslag är att kommunen finansierar gemsamhetsutrymmen, ett annat förslag kan vara det Socialdemokraterna kommer med, det vill säga finansiering av en värd eller värdinna.

– Att lämna ett bidrag till tjänsten välkomnar jag, säger han till P4 Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista