1 av 7
Benjamnin Ching och Emelie Hållberg från Domsjöskolan klass 5 B vinnare i första semifinalen av Vi i femman. Foto Karin Lönnå/Sveriges radio
2 av 7
Linus Johansson och Alma Felländer tävlar för Kyrkmons skola 5C i denna första semifinal.Foto Susanne Helsing/Sveriges radio
3 av 7
Rutinerade Lennart Sundwall och Ulla Öhman programledare respektive domare som vanligt nu när första semifinalen hålls. Foto Susanne Helsing/Sveriges radio
4 av 7
Domsjöskolan på studiebesök på redaktionen strax innan den första semifinalen drar igång. Foto: Susanne Helsing/Sveriges radio
5 av 7
Innan semifinalerna statar hinner klasserna med ett studiebesök på redaktionen, Ingrid Engstedt Edfast och Matilda Jansson berättar om radion och hur de jobbar. Foto Sveriges Radio
6 av 7
Domsjöskolan 5B tog hem segern i andra kvartsfinalen. Foto: Billy Abraha/SR
7 av 7
Klass 5c Kyrkmons skola.
Vi i femman

Domsjöskolan vann första semifinalen i Vi i femman

"Emelie var jätteduktig"
0:41 min

Det blev Domsjöskolans klass 5B som tog hem segern när de mötte Kyrkmons skola klass 5C  i första semifinalen av Vi i femman. Poängställningen blev 31 - 18.

Läs mer om Vi i femman i P4 Västernorrland

Kyrkmons skola tog första poängen i första frågan - men Domsjöskolan kontrade med att klara följdfrågan och det stod 1-1.

Sedan drog Domsjöskolan ifrån när de klarade tvåpoängsfrågorna om jordens klimat, där de rätta svaren var växthuseffekten och koldioxid.

Kyrkmon knappade sedan in på Domsjö genom att ta fler poäng i ja och nej-frågorna och när första halvleken var avklarad ledde Domsjö med tre poäng.

Men i snabbfrågorna som inledde andra halvlek drog Domsjö ifrån igen och tog ledningen med 23-14. En ledning de höll taget om resten av tävlingen.

Inför avslutande Stegen stod det 29-18 till Domsjö och eftersom Stegen som mest kan ge 5 poäng var tävlingen redan avgjord. Kyrkmon satsade ändå hårt och valde en fyrapoängfråga på ämnet "ett land", och med bara två svåra ledtrådar chansade de på Irland. Domsjö som valde tvåpoängsnivån fick många fler ledtrådar och klarade rätt svar: Australien.

Direkt efter segern pratade Benjamin Ching från Domsjöskolan med sin syster i telefon.

– Hon tyckte att det gick väldigt bra, hon ha "det var himla bra, jag hörde er", säger Benjamin Ching.

Ni hade höga poäng, var det lätta frågor tyckte ni?

– På slutet blev det ganska lätt, men i början var det ganska svåra frågor, säger Emelie Hållberg, som hade fått hoppa in med kort varsel då ordinarie Tuva Bodén blivit sjuk.

Du är avbytare, reserven, som fick hoppa in, hur kändes det så?

– Chockande! Nervöst var det, säger Emelie.

– Men Emelie skötte det himla bra, berömmer Benjamin.

Redan på torsdag är det dags för semifinal 2. Då tävlar Heliås friskola 5B mot Solede skola 5A, Kvissleby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".