Små hundar som kan göra stordåd. Eller tokerier ... Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

De sköna hundarna i Västernorrland - här är historierna

2:16 min

Hundar fascinerar. Människans bästa vän, som vaktar huset, blir överlycklig när du kommer hem, får folk att bli friskare och gladare, men gör andra lite darriga i benen. Vi samlade in hundhistorier från hela Västernorrland. Taxar, labradorer och dvärgpudlar, alla har de gjort något minnesvärt någon gång.

Den ena anekdoten skönare än den andra. Från hjältedåd till galenskap. Här är några berättelser från våra lyssnare.

Hejsan. Hade en leonberger som hette Sigge. Varje gång han såg att jag tog på mig behån så rusade han till ytterdörren för då trodde han att vi skulle ut och gå eller åka bil. 
Mvh Birgitta Bengtsson

När jag arbetade som fastighetsskötare hade jag en kollega som skulle utföra ett litet jobb i badrummet i en lägenhet. Han hade fått godkänt att gå in med huvudnyckeln. När han kommer dit upptäcker han att det finns en hund i lägenheten. Hunden verkar vara snäll o viftar glatt på svansen. Han bestämmer sig för att gå in i alla fall. Allt går bra,  han utför jobbet men när han sträcker sig efter stövlarna i hallen morrar hunden o visar tydligt att ut kommer han inte...  Han lyckades skjuta igen badrumsdörren lite men får glatt vänta i badrummet tills ägaren kom hem från jobbet. Det var innan mobiltelefonens intåg. Det blev några timmar i badrummet...
/MICKE 

Hej. I slutet av 40 talet hade min mors bror en hund som gillade att aka spark. Han åkte med min mor till butiken i Järkvissle. Sen åkte han med en tant en stund och sen bytte han spark igen och igen. Mor heter Kerstin Larsson 

Hejsan! Glömmer aldrig när jag låg i sängen och läste tidningen, då hoppade min hund upp och lade sig på rygg bredvid mig på kudden och det såg ut som han skrattade åt mig.
Mvh Matte

Under 90-talet tuggade min 2-åriga långhåriga Schäfertik Axa upp våra vackra och dyra röllakans och trasmattor. Inom loppet av 4 år hade huset förlorat 11 mattor. Nu ett minne att skratta åt.
Mvh Ewa.

50 år sedan, vi bodde vid en återvändsgränd där plogbilen vände, så plötsligt en dag då Allan skulle in på vändplan satt vår hund Pia mitt i vägen Allan signalerade men icke. Han gick ut för att mota bort Pia då hon nafsade tag i hans arm, tog han till snödrivan OCH där satt jag och lekte. Utan Pias rådiga ingripande så har jag inte kunnat skicka några sms idag :-D. Tack Pia.
Ivar, 55.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista