Krönikör Tomas Melander. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR

Krönikör Tomas Melander: Blir felfinnare valvinnare?

Efter Tres krönikör Tomas Melander tar i krönikan 27 januari 2014 upp om blånekandet, förmågan att skylla på motståndarna eller att prata om något annat verkligen är vägen till politisk framgång.

Det finns en företeelse inom den politiska kulturen som verkar gälla över alla partigränser. Det är att aldrig någonsin erkänna att man haft fel. Vad som än händer - Blåneka, Skyll på motståndarna. Prata om något annat - men för allt i världen erkänn aldrig att du haft fel.

Det här kan verka paradoxalt eftersom politiker ibland inte gör annat än beskyller alla andra - särskilt motståndarna - för att alltid göra fel.

Därför är det en händelse av dimensioner när den folkpartistiske skolministern Björklund helt sonika vill förstatliga den svenska skolan igen. Detta trots att hans eget parti var med och beslutade om att kommunalisera Sveriges skolor i början av 90-talet. Han säger kanske inte rakt ut att Vi hade fel men medger att det hela inte blev bra och att en jämbördig skola för hela Sverige är omöjlig med huvudansvaret ute i kommunerna. Som norrlänning tycker man nog att jämbördigheten är viktig.

Om Björklund har några chanser att lyckas med denna 180-gradare är nog osäkert. Trots att partierna verkar överens om att skolan och utbildningsväsendet har jätteproblem är stalltipset ändå att skolan kommer att bli föremål för det vanliga politiska käbblet om detaljer. Och Björklund får silkessnöret.

Ingen kan dock ta ifrån Björklund att han agerar rakryggat när han i praktiken säger - Vi hade fel. Vi förstod inte hela bilden då!

Ulf Adelsohn, då Styrelseordförande i SJ, kritiserade för några år sedan regeringen för att det blivit hopplöst att köra tåg i Sverige sedan man styckat upp hela SJ i en mängd olika företag. Med olika entreprenörer som inte samverkade utan var för sig jagade vinster inom sin del av systemet.

Ulf Adelsohn sa det uppenbara. Det som blivit allt tydligare i den infrastrukturella villervalla vi idag lever i med tågkaos, urspårningar, eftersatt underhåll och en uppsjö av konsulter och operatörer som skyller på varandra.

Ulf Adelsohn fick omedelbart silkessnöret för att han sagt det uppenbara: Vi har haft fel! Oavsett vad man tycker om honom så är han värd respekt för att han vågade säga det. Utvecklingen talar sitt tydliga språk om att han också hade rätt.

Om man fiskar upp en fisk i Norra Ishavet utanför Norge så fraktas den först till andra sidan jordklotet för att styckas och förpackas innan den djupfryst transporteras ett varv tillbaka hit där vi sedan köper den i en affär för att laga vår middag.

Förutom hur miljön påverkas av denna hantering så måste många människor tycka att det här är rena vanvettet. Till och med politiker, tror jag.

Men här är det ju inte politiken som styr. Den anses vara för amatörmässig och nyckfull för att få lägga sig i så här stora frågor.

Här styr marknaden, som av de flesta anses vara förnuftig och rationell.

När HC Andersen skrev sagan om Kejsarens nya kläder visste han inte att den kunde komma att handla både om politiker, Ishavsfiske, Svensk skola och SJ.

Och om hur långa näsor ett samhälle har råd med.

Man kan fråga sig om inte svenska politiker skulle stiga i allmänhetens anseende om de lite oftare medgav: Vi hade fel. Vi måste tänka nytt - alla ser ju att kejsaren är naken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista