Presskonferens om broavgiften. Foto: Anna Ahlström

Nio kronor för att köra över Sundsvallsbron

1:31 min

Kommunen och regeringen har nu nått en överenskommelse när det gäller avgifter för bron över Sundsvallsfjärden. För privatbilister kommer det att kosta nio kronor att åka över bron.

– Det gamla avtalet rivs upp och vi får teckna ett nytt avtal, säger Jörgen Berglund (M), kommunalråd på en presskonferens.

Vad tycker du om att det blir avgift att åka över bron? Diskutera i kommenteringen.

– Jag tycker i grund och botten att infrastruktur ska finansieras av staten, säger Jörgen Berglund.

Sundsvalls kommun har nu fått ett antal löften från staten som kompensation. Det innebär bland annat att byggstarten av Sundsvalls resecentrum tidigare läggs och får finansiering från staten 2020. Byggandet av triangelspåret vid Bersåker kommer att starta 2017, vilket är två år tidigare än beräknat.

Det kommer dessutom att byggas en fyrfälts motorväg på E14 på sträckan Nacksta-Blåberget med start 2018.

Kommunen får också tillbaka de 125 miljoner som redan betalats till Trafikverket. De pengarna kommer att skjutas till den nya E14, som beräknas kosta 232 miljoner.

– Det här är ändå en besvikelse, eftersom det inte kommer att bli en avgiftsfribro, säger Lars Persson, (FP), kommunalråd.

I avtalet ingår också att broavgiften i princip halverats, från 20 kronor till nio kronor. Det finns ingenting som säger att avgiften kommer att ligga kvar på nio kronor i framtiden, utan kan komma att höjas.

Tidigare har kommunens politiker sagt att man ska stämma staten eftersom man anser att staten bryter mot avtalet, men det blir inte aktuellt nu.

– Vi får nu ett bättre utfall i och med ett nytt avtal än om vi skulle vinna i en domstol. Då skulle vi som mest få tillbaka 250 miljoner, säger Lars Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista