Kackerlackor. Foto: Ulf Thonman/Sveriges Radio

Myten om kackerlackorna delvis sann

5:48 min

Visst har du hört snacket om att det inte är de söta kaninerna eller hundarna utan kackerlackor som skulle överleva ett kärnvapenkrig? Vi grävde vidare efter svaret på om det här är en myt eller inte. Till slut hamnade vi hos jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker på Naturhistoriska riksmuseet.

Ett kärnvapenkrig är inget någon önskar sig, men ändå dyker påståendet upp titt som tätt, att kackerlackorna är de som skulle klara sig bäst om det hände. Didrik menar att det stämmer till viss del. De är strålningståligare än oss människor, men kan inte mäta sig med superbakterien som lite skämtsamt kallas "Conan the bacteria". Det är nämligen den mest strålningståliga levande organism man har hittat. Däremot skulle kackerlackorna antagligen klara sig utmärkt efteråt, om de överlevde själva smällen.

– De tål många olika förhållanden och de kan äta ganska mycket olika saker. Det gör att de säkert skulle vara en av de organismer som skulle kunna hantera en kärnvapenkatastrof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista