1 av 2
Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX /
2 av 2
Peter Carlstedt, kommunchef i Kramfors. Foto: Billy Abraha

Flera politiker i Västernorrland har utsatts för hot

1:40 min

En av utmaningarna som kommunerna ställs inför detta valår 2014, är hot mot politiker. Under det senaste halvåret har två förtroendevalda i Kramfors blivit utsatta.

– Det skadar demokratin, säger kommunchefen Peter Carlstedt.

Den ena politikern blev hotad i höstas och den andre hotades i julas. Peter Carstedt säger att de som hotade hade kartlagt de två politikernas liv, och sedan hotat dem och deras familjer. Den ena politikern blev hotad i höstas och den andre hotades i julas.

Men problemet med politiker som blir hotade finns i hela länet. P4 Västernorrland har talat med en politiker som bor i en annan kommun, och hon berättar att hon blev hotad via mejl för ett år sedan. Hon vill inte gå in på vad det var för typ av hot men hon betonar att det var ett väldigt grovt hot.

Hennes uppfattning är att många tycker att det är okej att behandla politiker på ett sätt som man inte skulle behandla andra människor i samhället, att många helt enkelt tycker att det är okej att hota politiker.

En annan förtreondevald i länet berättar att han blev mordhotad i ett mejl under förra året.

– I grund och botten är den här typen av problem ett hot mot demokratin, säger Peter Carlstedt. 

Enligt Polisen är hot och våld mot förtroendevalda ett prioriterat område.

I Västernorrlands län är det bara Ånge och Örnsköldsviks kommun som har en handlingsplan för att försöka förebygga den här typen av händelser.

Men snart kan även Kramfors kommun ha en handlingsplan. På grund av de incidenter som har skett den senaste tiden ska kommunen träffa polisen för att diskutera den här frågan 

– Vi ska se över våra rutiner och försöka göra dem tydligare och bättre dokumenterade.

Men varför finns det ingen handlingsplan idag?

– Det är en bra fråga. Det blir aktuellt när det inträffar någonting, och det vi kan göra är agera utifrån det och se till att det blir bättre. Ingen av oss kan backa klockan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista