Sundsvalls kommunhus. Foto: Matilda Jansson

Skolnämnd i Sundsvall ber om mer pengar

1:29 min

Det togs inget sparförslag på 42 miljoner kronor på skolan i Sundsvall idag. Däremot tog en oenig nämnd beslutet om ett sparförslag på 13 miljoner kronor. Det handlar bland om besparingar på IT och administration och inte direkta sparkrav på skolorna. Barn och utbildningsnämnden kommer istället att vända sig till fullmäktige och äska om tillskott på 40 miljoner kronor till budgeten.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill inte delta i Barn- och utbildningsnämndens beslut. De menade att koalitionen inte skött ekonomin för skolorna under de senaste åren.

Inför dagens möte fanns tre förslag för nämnden.

Ett av förslagen innebär bland annat nedläggning av öppna förskolan, dygnet runt-förskola och införande av avgift på Kulturskolan. Ett annat förslag innebär en totalnedläggning av Kulturskolan, och det tredje lägger hela besparingskravet på skolor och förskolor och skulle innebära personalneddragningar med 100 tjänster, enligt de lokala tidningarna i Sundsvall.

"Om nämnden beslutar sig för något av dessa besparingsalternativ så kommer det få ödesdigra konsekvenser för våra barn, elever och lärare" säger man från Lärarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista