Alla som vill kan komma till Slink In för att tvätta kläder, duscha eller fika för självkostnadspris. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Svårt för hemlösa att få bostad

Roger: Jag har varit bostadslös i 2,5 år
2:03 min

När bostadssituationen redan idag är tuff med långa köer är det svårt för hemlösa att få bostad. Närmare 700 länsbor saknar egen bostad, enligt siffror från Socialstyrelsen. 

Men de allra flesta har ändå hittat andra lösningar, genom att de bor hos en kompis eller har ett bostadskontrakt via kommunen

Uppskattningsvis finns det mellan fem och tio personer, flest i Sundsvall,  som ändå inte har någonstans att tillbringa nätterna och då måste förlita sig på tågstationer, toaletter eller till härberget i Sundsvall. Till Slink Inn kan hemlösa, och andra som behöver, komma för att tvätta kläder, duscha eller fika för självkostnadspris.

– Jag har varit bostaslös i 2,5 år men har precis fått ett bostadskontrakt, säger Roger som ofta går till Slink Inn.

Roger har sovit en natt på härberget i Sundsvall och på senaste tiden har det varit lätt att få plats där på nätterna. Tidigare har han tillbringat vissa vinternätter på gatan.

– Jag har försökt vandra runt. Tidigare stängde stationen ett par timmar per natt, så då fick man gå runt på stan. Nu är ju stationen öppen igen, säger han.

Nu har Roger fått ett bostadskontrakt via socialtjänsten. Det är ofta så hemlösa kan få hjälp. Idag har Sundsvalls kommun runt 300 kontrakt för invånare som inte själva blir godkända av hyresvärdar på grund av betalningsanmärkningar, missbruksproblem eller att de tidigare blivit vräkta. När bostadssituationen redan idag är tuff med långa köer, så är det extra svårt för hemlösa att få bostad.

– Många som rör sig här har skulder och det gör att situationen blir svårare, säger Bengt Persson jobbar på Slink Inn och möter många som inte har en egen bostad.

Men det det finns hjälp att få för den som behöver en bostad.

– Vi hjälper till genom att kontakta mottagningsgruppen på socialtjänsten, säger Bengt Persson.

Roger tillhör en av de hemlösa som inte har missbruksproblem, men som ändå har haft svårt att få bostad. När han nu äntligen fått en egen lägenhet öppnar det upp för en framtidstro.

– Jag hoppas kunna börja jobba igen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".