Hanna Wallin projektledare i Ö-vik för kulturhuvudstadsåret. Foto Lari Honkanen/Sveriges Radio

Västernorrlands kulturliv ska lyftas under Umeå 2014

I helgen invigs kulturhuvudstadsåret med pompa och ståt i Umeå. Men ambitionen är att hela norra Sveriges kulturliv ska skina under året.

Hur ser du på kulturutbudet i Örnsköldsvik? Diskutera i kommenteringen.

– Tanken med arbetet från kommunens sida är att vi vill lyfta kulturen lite extra under det här året, säger Hanna Wallin, en av projektledarna i Örnsköldsvik för kulturhuvudstadsåret. 

Kulturhuvudstadsåret kretsar mycket kring det samiska arvet i norra Sverige. Kulturåret delas in efter de åtta samiska årstiderna. I Västernorrland tar Örnsköldsvik och Sundsvall ett gemensamt ansvar för att inviga gijrra - den samiska våren i månadsskifetet april-maj. Och det är årstiden gijrra som Hanna Wallin ser som höjdpunkten för Västernorrlands del:

– Vi kommer att satsa mest på aktiviteterna som är under under årstiden gijrra, som är fram till 19:e juni, säger Hanna Wallin.

Men programmet är inte klart och det är här medborgarna kommer in i bilden. För förutom det samiska, är delaktighet ett annat av kulturårets honnörsord. Tanken är alltså att medborgarna ska vara med och arrangera kulturen.

En utmaning är att få kulturutövande medborgare, inte minst de som inte är vana att söka bidrag, att insé att det finns pengar att få för att driva kulturarrangemang under året även i Sundsvall och Örnsköldsvik - för ett evenmang som går under namnet Umeå 2014. Och det är hög tid att söka pengar:  

– Vi försöker kasta ut så många krokar som möjligt, säger Hanna Wallin.

Sundsvall tjuvstartade kulturhuvudstadsåret med en egen invigning förra helgen. Örnsköldsvik tar över staffetpinnen nästa veckas helg, då man arrangerar vinterfestivalen, med sportaktiviteter på Varvsberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista