Foto: P4 Västernorrland

Fribiljetter vanligt på Scenkonstbolaget

1:39 min

Scenkonstbolaget i Västernorrland där teater, film, dans och musik ryms gör ett underskott för 2013 på knappt en miljon kronor. Samtidigt delar bolaget ut fribiljetter. Minst 15 procent av biljetterna har ingen betalt - utom skattebetalarna.

Siffran på sista raden för fjolåret slutar på minus 751.000 kronor i det preliminära bokslutet för Scenkonstbolaget.

Där påpekas också att alla - utom en av bolagets delar - håller sina kostnader. Det är Teater Västernorrland som står för minuset - men där är man nu i processen att krympa kostymen igen. Från att på 90-talet varit runt 40 medarbetare blir man nu, eftersom folk sägs upp, 18 personer i den fast personalen på Teater Västernorrland.

Minus för hela Scenkonstbolaget på en knapp miljon alltså. Samtidigt skänker Scenkonstbolaget bort flera tusen fribiljetter per år. P4 Västernorrland har sett statistiken - 15 procent är fribiljetter. Scenkonstbolagets VD är Mikael Flodström.

– Det är bra. Därför att vi använder våra egna produktioner till representation och marknadsföring. Och jag vill att våra politiker som finansierar ska se våra produktioner, säger han.

Fribiljetterna är ändå intäkter som Scenkonstbolaget inte får in. En biograf som har tomma platser slumpar inte bort fribiljetter såhär?

– Nej, men vi bjuder in kollegor och ägare till premiärer - och de allra flesta fribiljetterna är personalbiljetter tror jag, säger Mikael Flodström.

Scenkonstbolaget som finansieras av Landstinget Västernorrland och Sundsvalls kommun har en budget på 108 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista