Steven Ekholm rektor Örnsköldsviks folkhögskola. Foto Lari Honkanen/Sveriges Radio

Frågan om kulturhus fortfarande olöst

Örnsköldsvik är delvärd för kulturhuvudstadsåret, men saknar ett riktigt kulturhus i mellanformat. Örnsköldsviks teater- och koncerthusstiftelse har kämpat för att få till ett kulturhus sedan 1930-talet.

- Man har haft en önskan om att få ett kulturhus, men det har inte blivit av. Det måste kort uttryckt bero på att politikerna inte har haft den viljan, säger Gustav Levert från Örnsköldsviks teater- och koncerthusstiftelse.

Ordförande i kultur och fritidsnämnden i Örnsköldsviks kommun, socialdemokraten Leif Lindholm, menar att det inte handlar om bristen på politisk vilja, utan på att det saknas pengar.  

- Det är nog mer en fråga om att ekonomi, om hur vi kan finansiera en sådan anläggning, säger Leif Lindholm.

En annan som gärna vill få till ett kulturhus är Steven Ekholm, rektor för Örnsköldsviks folkhögskola som ordnar spetsutbildningar inom de kulturella- och kreativa näringarna. Han tror inte att det handlar om pengarbrist, för trots allt satsar kommunen stora pengar på ishockeyn. Han tror snarare att det handlar om bristen på visioner som gjort att man inte ordnat en finansiering.

- Politikerna måste få det förklarat för sig att kultur inte är någon hobbyverksamhet, utan det är en industri, säger Steven Ekholm. Han är dock positiv till att allt fler kommer att inse kulturens tillväxtpotential:

- Jag tror att kommunen kan få upp ögonen för att kulturen är en näring och en väldigt stor sådan. Det är inte pengarna det sitter i, utan visionerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista