Katarina Lundqvist, Carina Gerdin, Susanne Sturk och Gunnar Jutterström är kritiska till hur pendlarkortet fungerar på Din Tur. Foto: Billy Abraha

Protestgrupp mot pendlarkort

1:38 min

Din Turs pendlarkort väcker kritik bland många resenärer. Kostnaden för att resa blir högre för den som åker mer sällan.

– Det här fungerar inte, säger pendlaren Katarina Lundqvist.

Hur tycker du att pendlarkorten fungerar? Diskutera i kommenteringen.

Pendlarkortet, som heter Best price, är uppbyggt så att varje resa blir billigare om man åker ofta. Det innebär i sin tur att resorna blir dyrare om man har några dagars uppehåll från pendlandet.

--Det är väldigt svårt att planera sin månadskostand för du vet aldrig hur mycket pendlarkostnaden blir. Det fungerar inte att planera sin ekonomi, säger Katarina Lundqvist, som pendlar mellan Örnsköldsvik och Härnösand.

Men Katarina Lundqvist är inte ensam om att tycka att pendlarkortet inte fungerar speciellt bra. Carina Gerdin, som bor i Örnsköldsvik och jobbar i Härnösand, har funderat på att arrangera en bilpol istället.

– Men då kan man fråga sig om det är samhällsnytta att göra det när vi har en järnväg för flera miljarder kronor, säger hon.

Nu har Carina Gerdin  och Katarina Lundqvist startat en grupp tillsammans med ett antal andra pendlare. De är ungefär 20 personer, och deras syfte är att påverka Din Tur att införa ett månadskort med en fast kostnad.

Annica Kjelin, markandschef  på Din Tur, säger att det pågår en utredning om vad resenärerna tycker om pendlarkortet, och beroende på vad utredningen kommer fram till så kan det bli aktuellt att införa ett månadskort i framtiden.

– Det är svårt att veta vad nästa resa kommer att kosta, och vi förstår att våra resenärer tycker att det kan vara ett problem.  Just nu genomför vi en utredning där vi tittar på detta, säger hon.

Billy Abraha
billy.abraha@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista