Här drog stormen Ivar fram innan jul. Foto: Stig Edfast/Sveriges Radio

Mer skog än beräknat fälldes under stormen Ivar

Niklas Åberg: Svårt att få bort skog från blöt mark
1:41 min

Stormen Ivar fällde åtta miljoner kubikmeter Norrländsk skog, visar Skogsstyrelsens sammanställning som nu är klar. Det innebär att slutresultatet ligger 25 procent över det tidigare skattningarna.

Skogen är fördelad på fyra miljoner i Västernorrland, tre och en halv miljon i Jämtland och resten i de norra delarna av Härjedalen och Hälsingland. Hur mycket skog som växer per hektar varierar en del men sammantaget innebär detta att skog på ett område motsvarande 30 000 hektar fällts av stormen. Det motsvarar 320 000 villatomter om vardera ligger på 1 000 kvadratmeter.

Den stormfällda skogen måste nu tas om hand för att undvika risken för nya förödande angrepp av granbarkborren. Det kommer att bli svårt på vattenrika marker där skogsmaskiner har svårt att ta sig fram, men också när det gäller de stora mängden enstaka träd som ramlat i skogsområden och som varken är lätta att upptäcka eller komma åt, enligt Niklas Åberg, skogskonsulent vid Skoggstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".