Pussgurka. Foto: Camay Sungu/AP. Bilden är beskuren.

Ordalaget är i faggorna på egna tassemarker

22 min

Vi har tidigare nämnt ordet pussgurka, men vi gör det igen. I vissa fall gäller det att ta det vi säger med en nypa salt. För det kan hända, men inte ofta, att vi får stryka på foten.

Idag försöker vi förklara flera talesätt. Vi gör så gott vi kan. Efterlysningen av vackra ord gäller fortfarande.

Virvelvind och tassemark(er) är fina, tycker vi.

Bällsta-Inger gillar pussgurka. Hon har haft en i 44 år!

Håller det fina ordet varsågod på att försvinna, i alla fall i Jämtlands län? Vi undrar. Nu säger många tackotack istället.

Ofta vid butiksbesök, när man säger tack till personen i kassan, får man tackotack till svar. Inte varsågod.

Göran i Sörberge skriver följande:

”När Nalle Puhs kompis i Sjumilaskogen, Lilla Ru, hälsar på hemma hos Puh bankar han alltid hårt på dörren. Det beror på att han använder sina kraftiga känguruben i stället för händerna. Puh kallar denna företeelse för RUBANK

Chanserna för en K-märkning kanske ökar, om jag tipsar om att RUBANK även är en slags lång hyvel...? För övrigt trivs ordet RUBANK rätt gött i många korsord!”


Vi k-märker rubank, samt varsågod och fåhäv.

Ordalagets Christina Kjellsson kan obehindrat tala baklänges. Vi efterlyser fler med denna unika gåva, som fler exempel på det vackraste ord du vet.

ordalaget@sverigesradio.se

Sök upp oss på Facebook: Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista