Fjällräddaren Johan Af Ekenstam tror att en modern räddningsapp skulle vara ett bra komplement till karta och kompass. Foto: David Carr/Sveriges Radio.

App kan rädda liv i fjällen

1:57 min

Det finns appar som kan skicka nödlarm med platskoordinater och på så vis rädda liv på folk i fjällvärlden. Nu vill Fjällsäkerhetsrådet och polisen använda den moderna tekniken.

Det finns redan liknande myndighetsappar i flera andra länder, enligt Fjällsäkerhetsrådet. På Island uppmanas turister att ladda ner appen redan när de landar på flygplatsen.

Om användaren vill kan hen skicka koordinater till räddningstjänsten på bestämda tidsintervaller. Koordinaterna lagras i en krypterad fil som bara öppnas om användaren anmäls försvunnen. 

Appen kan dessutom skicka larm med koordinater om användaren hamnar i knipa ute i naturen. 

Appen vore  ett bra komplement till karta och kompass, tycker Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet. H
an vill gärna se en svensk motsvarighet:

– I flera fall på Island och i Alperna har man använt apparna framgångsrikt, säger han.

I Hemavan jobbar Johan Af Ekenstam som pistör. Men vid nödlarm är han en av flera civila med lokalkännedom och fjällvana som tar på sig fjällräddarnas uniform och ger sig ut för att rädda liv.

Han tror också att den isländska appen skulle vara ett bra komplement vid deras utryckningar, eftersom de oftast inte har någon exakt position där den nödställde fjällbesökaren befinner sig.

Ibland söker de efter nödställda personer i områden som sträcker sig över flera mil. Om de skulle få ett larm med en exakt position, eller en position på var appen senast gav ifrån sig en koordinat, skulle de spara tid.

– Det kan ju vara livsavgörande. Om det är jättedåligt väder klarar man sig inte hur länge som helst. Tar det tolv eller 24 timmar längre än nödvändigt kan det helt klart vara livsavgörande, säger Johan Af Ekenstam.

Men appen kräver både telefontäckning och att mobilen har batterier, vilket gör det problematiskt.

Det visar sig när vi tar oss upp på en av fjälltopparna i Hemavan, som reser sig 1200 över havet. Flera norska fjälltoppar reser sig flera mil bort. Här finns det täckning, så man skulle kunna larma Fjällräddningen härifrån. 

Men när vi tar en kort skotertur till baksidan av fjälltoppen försvinner täckningen, som varierar väldigt mycket i hela fjällen.

– Även om vi för 100 meter sedan hade full täckning, så skulle appen vara helt värdelös här, säger Johan Af Ekenstam.

På Island har appen "112 Iceland app" varit bra just när det funnits täckning, berättar MatTs Nilsson, nationell fjällräddningssamordnare på Rikskriminalpolisen. Och han utesluter inte att svenska polisen släpper en egen app.

– Tekniken går så fort i dag, så självklart är vi med på det här. Inom några år har vi säkert en hyfsat fungerande app för just räddningsbiten, säger han.

Men appen får aldrig ersätta det viktigaste: karta och kompass. De kräver varken batterier eller täckning.

– Jag hoppas att det finns teknik som hjälper folk i framtiden, bara man inte glömmer bort baskunskaperna, säger fjällräddaren Johan af Ekenstam i Hemavan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista