Tilde Thorsén och Sofia Bengtsson tror att medierapporteringen kring våldsbrott gör att tjejer känner sig mer otrygga. Foto: Billy Abraha

"Jag känner mig otrygg när det är mörkt ute"

1:24 min

Många tjejer i länet känner sig väldigt otrygga. Det visar en undersökning som har gjorts bland högstadie- och gymnasieelever.

– Det är klart att  jag känner mig otrygg ibland, säger Sofia Bengtsson.

Hur ser du på att unga tjejer känner otrygghet ute på kvällarna? Vad kan man göra åt det? Kommentera!

LUPP-undersökningen genomförs vart tredje år och är en enkätundersökning från Ungdomsstyrelsen. Högstadieelever och gymnasieelever får svara på en rad olika frågor, bland annat om trygghet. Den senaste undersökningen har besvarats av elever från alla länets kommuner förutom Ånge, och den visar att många tjejer i länet känner sig otrygga när de är ute på kvällen.

– När gatulamporna är släckta så känner man sig ännu mer otrygg. Jag känner mig nästan alltid otrygg på kvällen när det är mörkt ute, då längtar jag bara hem, säger Emelie Håkansson, som går på gymnasiet på Nolaskolan i Örnsköldsvik.

I exempelvis Örnsköldsvik känner ungefär 19 procent, alltså nästan en femtedel, av tjejerna i åttan alltid sig otrygga när de är ute i sitt bostadsområde på kvällen. Siffran är ungefär lika hög i Timrå. Det går att jämföra med i Sundsvall där motsvarande siffra bara ligger på ungefär nio procent.

– Det är klart att jag känner mig otrygg ibland, men det är ingen känsla som jag bär med mig varje dag. Jag tänker på det i vissa situationer då jag är ensam och det är mörkt ute, säger gymnasieleven Sofia Bengtsson.

Hon säger att hennes otrygghet kan bero på att media ofta rapporterar om våldtäkter och olika typer av våldsbrott, och att man känner en rädsla för att själv bli utsatt för sådant.

Även gymnasieeleven Tilde Thorsén känner sig otrygg ibland. 

– Det är kanske inte så bra att känna sig otrygg, men man ska vara försiktig. Det är bra att vara medveten om att vad som helst kan hända, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista