Ewa Back och Elisabet Strömqvist berättade om hur socialdemokraterna vill styra landstinget de kommande åren. Foto Ulla Öhman

Så här vill Socialdemokraterna styra landstinget

1:42 min

Inga skattehöjningar men 108 miljoner mer till Hälso- och sjukvårdsnämnden och 10 miljoner till landstingets vårdcentraler. Idag presenterade Socialdemokraterna i Landstinget sin framtidsplan för de tre kommande åren.

Det är inga stora överraskningar i sikte om Socialdemokraterna skulle komma till makten i Landstinget Västernorrland igen. 

Någon skattehöjning diskuterar man överhuvudtaget inte i sin Framtidsplan för Landstinget 2015-2017 som presenterades vid en presskonferens idag.

Den största skillnaden i pengar räknat mellan Alliansen och Socialdemokraternas plan är att S vill minska bufferten, det vill säga landstingets reservkassa från två till en procent, vilket i pengar räknat betyder en minskning från 130 till 65 miljoner.

– Det är bättre att pengarna används inom vården. Vi ska inte överdrivet samla pengar på hög, säger oppositionsrådet Elisabet Strömqvist.

En annan skillnad gäller de 100 miljoner som båda blocken vill utöka Hälso- och sjukvårdsnämndens budget med.

Socialdemokraterna vill ge pengarna direkt till nämnden att förfoga över efter eget huvud. Alliansen vill ge pengarna till Landstingsstyrelsen för att sedan lämnas över till nämnden när den har bevisat att arbetet med att dra ner på kostnaderna verkligen ger resultat.

Socialdemokraterna vill också ge 8 miljoner extra till Hälso- och sjukvårdsnämnden att använda till arbetsmiljöåtgärder.

Landstingets vårdcentraler får 10 miljoner extra av S bland annat på grund av det "sistahands-ansvar" som landstinget har när det gäller primärvården och som bland annat innebär att om en privat vårdcentral lägger ner sin verksamhet så är landstinget skyldig att ta över. 

Socialdemokraterna pekar också ut en färsk utredning som visar att vårdskadorna bara i Västernorrland kostar 200 miljoner per år. Ungefär hälften av pengarna kan tas in på ett ganska enkelt sätt och arbetet med att minska vårdskadorna måste intensifieras säger Elisabet Strömqvist, inte minst för att minska lidandet för patienterna.

– Neddragningarna av undersköterskor har gått för långt menar socialdemokraterna också. De är proffs på omvårdnad och vi vill att alla ska få syssla med det de är proffs på.

 -- I riksdagen har vi socialdemokrater även föreslagit 2 miljarder mer till landstingen under 2014 än vad den borgerliga regeringen gjort. För Landstinget Västernorrland skulle det innebära omkring 50 nya miljoner, säger Elisabet Strömqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista