Bedragare hackade facebook - länsade kvinnas bankkonto

1:42 min

Polisanmälda Internetbedrägerier ökade rejält förra året. Det polisanmäldes 683 datorbedrägerier i Västernorrland, vilket är en ökning med 277 brott, vilket motsvarar 68 procent. En av metoderna är kapade konton där en Facebook-kompis ber dig om olika tjänster, det kan till exempel vara att låna din bankdosa. 

– Det är ett dataintrång. Man tar över en annan persons konto på facebook och ber den personens vänner om hjälp, säger Emma Hamberg, polis i Sundsvall som utreder bedrägeribrott.

Så sent som i Söndags fick polisen i Västernorrland in en anmälan om att någon hackat en länsbos facebook-konto. Bedragaren hade via chattmeddelanden bett om att få låna bankdosa från den här personens facebookkompisar.

Vi har pratat med en kvinna från Västerbotten som var den som lånade ut sin bankdosa. Hon berättar att hon fick ett meddelande från en facebookvän som ville ha hjälp att logga in på banken för att han hade tappat bort sin egen bankdosa. 

– Min första instinkt var att hjälpa till. Bedragarna spelar på ens vilja att hjälpa till, säger kvinnan till Sveriges Radio. 

Och hon plockade fram ­ sin bankdosa och gav sina koder vidare till den som hon trodde var hennes facebookvän. När de hade avslutat chatten loggade hon in på sin bank och då visade det sig att hon bara hade 95 kronor kvar. Med hjälp av personnummer och kvinnans koder hade personen på andra sidan skärmen alltså lyckats länsa kontot.

Även om det ofta finns ett ip-nummer är det svårt att spåra vem som ligger bakom bedrägeriet, säger Emma Hamberg.

– Det finns företag som har som affärsidé att bara spara ip-adressen under en kort tid, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista