Reinhold Hellgren, ordförande kultur- och fritidsnämnden i Sundsvall. Foto: Klas Ullerstam/SR

Reinhold Hellgren är positiv till att politiker går gratis på kultur

2:53 min

Var sjätte biljett till evenemangen som Scenkonstbolaget arrangerar betalar ingen för. Och de som får tillgång till fribiljetterna är politiker.

– Politiker bör få en uppfattning vad de tar beslut om, säger Reinhold Hellgren (C).

Det är Sundsvalls kommun som till 40 procent äger Scenkonstbolaget, övriga 60 procent äger landstinget Västernorrland.

Samtidigt som Scenkonstbolaget går med underskott delar man ut fribiljetter till föreställningar. Var sjätte biljett, alltså 15 procent, är det ingen som betalar för, och dessa biljetter går till politiker.

Reinhold Hellgren, kulturnämndens ordförande i Sundsvall, är en av politikerna som får biljetter.  

– Jag tycker att det är ganska mycket. Jag hade ingen aning om att det var så mycket. Men nu har jag sett siffror på det, säger han.

Varför ska just politiker få gå gratis på teater eller dans?

– Det är politiker som tar besluten om kulturen. Då bör de ha en uppfattning om vad de tar beslut om.

Så det är rätt att politiker har en gräddfil in i kulturen?

– Nej, inte per definition, men det är bra för att vi ska kunna sprida kunskapen om vad som görs, säger han.

Reinhold Hellgren tycker inte bara att politiker inom kultursektorn ska få tillgång till biljetter, utan att även politiker inom andra områden ska få den typen av erbjudanden.

– De är också med och fattar beslut, säger han.

Jag har varit på föreställningar där det har varit ett hav av tomma platser, och sedan har det visat sig att de platserna var till politiker som inte kom. Är det här ett bra system?

– Nej, och det talar sitt tydliga språk. Jag tycker att man ska föra tabell. Om de får inbjudningar fem gånger men aldrig dyker upp så tycker jag man kan ställa frågan till politikerna hur de kan fatta beslut när de inte vet vad de egentligen fattar beslut om.

Men även om politiker fattar beslut, varför ska de ha gratisbiljetter?Borde inte alla ha kunna få tillgång till gratisbiljetter?

– Det får du fråga Scenkonstbolaget om, men jag tycker att det kan vara rimligt att dela ut fribiljetter till andra grupper också, säger Reinhold Hellgren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista