Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socker farligare än man trott

Socker är ännu farligare än vad tidigare forskning visat. En burk läsk om dagen ökar risken för hjärtdöd med en tredjedel, enligt en ny studie. Men vad tycker länsborna? Hör några Örnsköldsviksbor.

- Det är inte alls bra med socker. Då äter jag hellre fett, det tror jag mer på. Bort med sockret, framför allt för våra barn och ungdomar. Men samhället ska inte behöva subventionera nyttig kost, utan det ska man förstå själv att det är en livförsäkring, säger Annette Cellgren.

- Det säljs en massa läsk och godis på skolorna. Vill man ha en quickfix kan man köpa en chokladbit för fem-tio kronor. Men att socker är onyttigt har man ju vetat länge. Fler borde odla frukt och grönt, då skulle priset på nyttiga livsmedel sjunka, säger Pernilla Hiljanen.

- Socker är en vara som nyttjas på en hög nivå. Speciellt med den press som sätts på dagens ungdomar i skolan och samhället, så behöver man energin för att orka dagarna, men det är inte alltid den energin är så positiv, säger John Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista