Sundsvall Dragons vann nagelbitare. Foto: Fredrik Thimeradh/SR
Sundsvall

Sundsvall Dragons vann nagelbitare

Sundsvall Dragons tog på tisdagskvällen emot Uppsala Basket. Båda lagen är inblandade i en poängtät kamp för att knipa en plats bland de fyra främsta och hemmaplansfördel i det stundande slutspelet.

Hemmalaget inledde bäst och hade ledningen från första poäng till det var dryga fem och en halv minut kvar, då krigade gästerna ikapp och förbi. Upplösningen blev en snudd på osannolik historia där Sundsvall till slut stod som segrare.

Med 5:37 kvar på klockan kvitterar Uppsala för första gången i matchen. Den tidigare Dragonsspelaren Liam Rush, som under matchens tre första perioder varit snudd på osynlig, vaknar till liv och sänker den trea som blir starten på en avslutning båda lagen kommer att komma ihåg.

Uppsala rycker åt sig en ledning som är som högst sex poäng, vid ställningen 76-82 har de möjligheten att öka den med två poäng men Axel Nordström missar båda försök. Kanske var det det som kostade dem segern, för där inleds en mäktig kamp in på mållinjen. Uppsala ser dock ut att gå ifrån parketten med seger då Liam Rush sänker två straffkast till 83-88, men Sundsvall kämpar ikapp till 87-90 och när Jakob Sigurdarson får läget på trean vågar hemmapubliken tro på upphämtning. Den annars så säkre Sigurdarson missar dock och på Uppsalas spelvändning foulas Liam Rush som med 4 sekunder kvar får två straffar.

Rush gör dock det oväntade och missar båda straffar. Sundsvall behåller möjlighet till kvittering med trepoängare och fyra sekunder att spela. Sundsvallsspelare foulas och får då i sin tur två straffar, men sekunden kvar. Två straffpoäng räcker inte, men Sigurdarson sätter den första och Hlynyr Baeringson tippar i returen på straff två och kvitterar med 0:00:8 sekunder kvar.

Förlängningen blir även den dramatisk. Sundsvall gör första poäng, Uppsala vänder och tar över ledningen. Med nio sekunder kvar gör Mannos Nakos 96-97 för gästerna, men Jakob Sigurdarson sänker matchens sista poäng - en trea med tre sekunder kvar. Sundsvall Dragons vinner matchen med 99-97 och har nu sex poäng ner till Uppsala och sätter press på Norrköping på tredje plats.

Poängbäst i Sundsvall Dragons

Mikael Lindqvist 27p
Tom Lidén 22p
Jakob Sigurdarson 14p
Jonathan Person 14p

Poängbäst i Uppsala Basket

Liam Rush 22p
Axel Nordström 17p

Att notera:
Sundsvall tar endast 4 offensiva returer
Uppsala tar totalt 44 returer mot Sundsvalls 24
Tidigare trepoängsmaskinen för Sundsvall, numer i Uppsala, Johan Jeansson gör endast 4 poäng och foulas ut.
I den fjärde quartern görs 62 poäng (24-38), Liam Rush gör 16 av de 20 under ordinarie matchtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista