Det finns bilder på hur kvinnan rider i förundersökningen och som åklagaren lyfter fram som bevismaterial

Dömd för försäkringsbedrägeri har ingen allvarlig psykisk störning

Igår avslutades rättegången i Hovrätten mot den 55-åriga Härnösands kvinna som dömts för att ha bedragit försäkringskassan på närmare 14 miljoner kronor genom att utge sig för att vara rörelsehindrad.

Kvinnan har som förklaring sagt att hon lider av att ha många olika personligheter som hon inte kan kontrollera, en åsikt som Socialstyrelsens rättsliga råd inte delade.  

I tingsrätten dömdes kvinnan till fem års fängelse och till att återbetala pengarna till Försäkringskassan. Även hennes bror dömdes i tingsrätten för medhjälp till grovt bedrägeri  till villkorlig dom och att återbetala de pengar han olagligen tagit emot i assistentersättning.

Kvinnan säger att hon lider av en sjukdom som gör att hon kan ha upp till ett 30-tal olika personligheter och att hon därför inte haft för avsikt, att lura till sig pengarna. Någon av hennes personligheter har kunnat vara rörelsehindrad med andra personligheter har varit rörliga och fysiskt aktiva.

Socialstyrelsens rättsliga råd har nu utrett kvinnans påståenden och bland annat tagit hjälp av ett vetenskapligt råd. Slutsatsen är densamma som en tidigare bedömning visat, det vill säga att hon inte lider av en allvarlig psykisk störning och inte heller av en identitetsstörning av att vara flera olika personer, så kallad dissociativ identitetsstörning. Det finns därmed inga hinder för att kvinnan ska kunna dömas till ett fängelsestraff.

Åklagaren yrkade på att den tidigare domen på fem års fängelse fastställs medan kvinnans försvar vill ha henne frikänd. Dom meddelas på tisdag i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista