Här i Örnparken i Örnsköldsvik anmäldes en våldtäkt 2012, men polisen lade ner utredningen då det inte gick att bevisa att den ägt rum. Foto: Anna Ahlström

Många unga tjejer känner otrygghet i Örnsköldsvik

1:40 min

Många tjejer i länet känner sig otrygga när de är ute under kvällstid, visar en undersökning. Högst andel tjejer som känner otrygghet hade man i Örnsköldsvik - och kommunalrådet Glenn Nordlund tycker att detta är allvarligt.

Hur ser du på att unga tjejer känner otrygghet ute på kvällarna? Vad kan man göra åt det? Kommentera!

– Det här måste vi följa upp, säger Glenn Nordlund. 

Högstadie- och gymnasieelever i alla länets kommuner, förutom Ånge, har svarat på en rad olika frågor, bland annat om trygghet. Det är den så kallade LUPP-undersökningen, och den visar att många tjejer i flera av länets kommuner ofta känner sig otrygga.

En av kommunerna som sticker ut är Örnsköldsvik, där nästan 19 procent av tjejerna i åttan, och nästan 17 procent av tjejerna i tvåan på gymnasiet alltid känner sig otrygga när de är ute i sitt bostadsområde på kvällen och natten.

– Det här måste vi följa upp genom diskussioner på skolan. De här frågorna ställdes till eleverna hösten 2012. Men under våren 2012 hade vi två stycken uppmärksammade våldtäkter eller våldtäktsförsök mitt i centrala Örnsköldsvik som fick mycket medialt utrymme. Kan det vara så att den massmediala bevakningen av dessa händelser påverkade inställningen? Innan vi kan säga att det här är kommunens misslyckande så måste vi prata med ungdomarna, och det ska vi självklart göra, säger Glenn Nordlund.

 Men vad kan kommunen göra för att öka tryggheten bland ungdomarna?

– Man kan jobba mer med belysning, men innan vi kan göra något åt otryggheten måste vi veta vad den beror på, och det ska vi ta tag i, säger Glenn Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista