Sonia Larsson och Ellen Halvardsson. Foto Lari Honkanen/Sveriges Radio

Vill lyfta samiskan i Ö-vik

Örnsköldsviks sameförening vill göra Örnsköldsvik till förvaltningskommun. En sådan status skulle lyfta minoritetsspråken, där samiska ingår, menar Sonia Larsson, föreningens kassör.

I dag firades den samiska nationaldagen på Arkenbibiloteket i Örnsköldsvik. I samband med firandet framfördes Örnsköldsviks sameförening viljan att göra Örnsköldsvik till en så kallad förvaltningskommun. Det skulle innebära en rätt för samerna att använda samiska i kontakten med kommunen, bland annat inom barnomsorg och äldrevård. I den delen av Sápmi, Sameland, som inrymms i Sverige finns 19 förvaltningskommuner, men än så länge ingen i Västernorrland.

- Jag tror nog att vår kommunledning vill bli förvaltningskommun, men sen finns det folk på andra nivåer som kanske inte tycker att det är så intressant, säger Sonia Larsson på Örnsköldsviks sameförening.   

Bland besökarna på samernas nationaldagsfirande fanns Örnsköldsviks kommunalråd Elvy Söderström. Hon ville inte ge några löften i frågan om förvaltningskommun:

- Det finns många flera andra saker man kan göra än att ta hela programmet som en förvaltningskommun innebär. Men vi tittar på det, säger Elvy Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista