Biskop Tuulikki Koivonen Bylund. Foto Ulla Öhman

Stiftet behåller Biskopsgården

Det blir ingen försäljning av biskopsgården i Härnösand, det beslutade Stiftsstyrelsen igår. Istället kommer man renovera byggnaden.

I december i år väntas en ny biskop tillträda efter nuvarande Tuulikki Koivonen Bylund som går i pension, och sedan i slutet av förra året pågår rekrytering. Men var den nya biskopen ska bo har varit ett frågetecken, sedan stiftet fick bakläxa på det lägenhetsköp man gjorde för ändamålet.

Den nuvarande biskopsgården kommer nu att byggas om så att den kan användas både som bostad till nästa biskop och som konferenslokal, efter ett förslag som togs fram redan 2008-2009.

I samband med ombyggnaden kommer huset få en ny entré och bostadsdelen på första våningen kommer att avskiljas från den övre våningens offentliga del. Då ska huset kunna användas till möten och konferenser utan risk för störningar i bostadsdelen.

Man ska också installera en hiss, skapa utrymningsvägar och utrusta den övre konferensvåningen med modern teknik för konferenslokaler.

Biskopsgården ligger på Nybrogatan i centrala Härnösand, är nästan 800 kvadratmeter stor och byggdes 1895.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista