1 av 2
Idag är det länsstyrelsen som bestämmer över dom 100 miljonerna i statliga utvecklingspengar. Foto Ulla Öhman
2 av 2
En regionkommun skulle innebära att landstinget får ta över det regionala utvecklingsansvaret som i dag ligger hos länsstyrelsen. Foto: Ulla Öhman

Riksdagen väntas säga ja till region Västernorrland

1:20 min

Det svänger snabbt i politiken, inte minst vad gäller regionfrågan, och nu ser det ut som att en majoritet i riksdagen kommer att säga ja till att Västernorrland ska få bilda region. Men sen är det ändå inte säkert att regeringen genomför beslutet.

Nej, landstingspolitikern och centerpartisten Hans Hedlund som är ordförande i den politiska styrgrupp som jobbar för en regionbildning i Västernorrland -han vågar inte längre tro på nånting alls:

– Jag har slutat att tro och spekulera när det gäller regionen. Det har gått troll i den här frågan och nu väntar jag tills det finns ett beslut.

Tidigare har regeringen sagt nej till Västernorrland och två ytterligare landsting; Norrbotten och Västmanland. Då rasade Hans Hedlund och andra kommun och länspolitiker och tyckte det var orättvist.

Men man gav inte upp. Miljöpartiet och Västernorrlands Socialdemokrater skrev en motion till riksdagen om att ändå få bilda region. 
Man uppvaktade också Konstitutionsutskottet, KU, med en delegation från SKL; Sveriges Kommuner och Landsting. Och nu har KU tagit ställning och är för att Västernorrland bildar region. 

Och om alla följer partilinjerna skulle det kunna bli ett ja när riksdagen behandlar motionen i slutet av februari. Riksdagen  skulle alltså köra över regeringen.

Men sedan är det regeringen som ska lämna sin proposition i mars om vilka landsting som får bilda region. I dagsläget är det Jönköping, Örebro och Gävleborgs län som är aktuella. I den här propositionen skulle regeringen också kunna lägga in Västernorrland och Norrbotten, det är vad Hans Hedlund hoppas men inte vågar tro på innan det är verklighet. Men det vore konstigt om regeringen gick emot riksdagen, tycker han.

Men vad gör det för skillnad om det blir en region?. Jo, det handlar om 100 miljoner kronor varje år som Västernorrland får från staten. Pengar som ska användas till länets utveckling.

Utan region så är det som idag att statens tjänstemän på länsstyrelsen som bestämmer över dom här pengar. Med region så skulle det vara politikerna. Men varför skulle det vara bättre frågar jag Hans Hedlund?

– Vi har ju ett mandat från folket . Gör vi fel kan ni rösta bort oss.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista