Sundsvalls kommun har lämnat projektet Vuxna på stan som var tänkt att skapa trygghet hos ungdomar på helgkvällar och nätter. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inga fältassistenter i Sundsvall

1:41 min

Sedan några år tillbaka finns inga fältassistenter ute på gatorna i Sundsvall. Sundsvalls kommun har också lämnat projektet Vuxna på stan som var tänkt att skapa trygghet hos ungdomar på helgkvällar och nätter.

Vad tänker du om att det inte finns fältassistenter i Sundsvall? Vad kan det innebära för unga?

– Det var inget bra beslut speciellt nu när drogen spice blivit mycket vanlig bland ungdomar, säger Christer Gillgren på organisationen Polarna i Sundsvall

Sundsvalls kommuns fältassistenter har sedan en tid helt lämnat gatorna i Sundsvall. Inte för att det inte behövs utan för att det saknas resurser, alltså pengar i budgeten, säger Annika Backström som är områdeschef på Socialtjänsten.

– Det är inte det att vi inte vill ha fältassistenter. Det har varit en prioritering helt enkelt, säger Backström. Vår personal har så mycket myndighetsutövning som måste skötas och det skulle vi inte klara av om vi behållit fältassistenterna, säger Annika Backlund.

Sundsvalls kommun lämnade också trygghetsprojektet Vuxna på stan där polisen och kyrkan blev ensamma kvar att försöka hålla koll på vad som händer på Sundsvalls gator helgkvällar och nätter.

I Ånge och i Timrå har man valt att behålla fältassisterna för att skapa trygghet på gatorna. I Ånge har man också skapat ett mötesforum på Facebook där ungdomar och fältassisterna kan prata med varandra.

Men i Sundsvalls kommun finns det inga signaler om att bli mer närvarande bland ungdomar. Det är i grund och botten politikerna som sätter ramarna vad vi inom socialtjänsten kan göra, säger Annika Backström

– Nä vi har inte fått några signaler om att utöka resurserna när det gäller fältarbete, säger Annika backlund.

De fältassistenter som tidigare mötte många ungdomar på gatorna i Sundsvall blev istället socialsekreterare med kontorsarbete. Där möter man inte många ungdomar, säger Christer Gillgren på organisationen Polarna.

– Om man är ute ser man ju saker och ting. Man ser ingenting om man sitter inne på ett kontor, säger Christer Gillgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista