Radiosporten sänder närmare 200 timmar från OS.

Radio - bra alternativ när OS sänds på betalkanaler

1:15 min

Om bara någon timme invigs OS i Sotji, men många länsbor kan inte se OS på tv, då tävlingarna sänds på betalkanaler, som inte alla har. För de som inte kan se på tv är då radio bli ett alternativ. Vi har träffat några radiolyssnande sportfantaster.

– Jag lyssnar alltid på radio, säger Conny Westman.

För att se sändningarna från OS i Sotji krävs att man har TV3, TV10 eller Viasat. På de tre sjukhusen i länet finns inte dessa kanaler och patienterna kommer därför inte kunna se på OS. De som vill titta får lösa det genom egen teknik, med till exempel telefon eller surfplattor.

På Landstinget Västernorrland har det förts en diskussion om att utöka tv-utbudet på sjukhusen, men de kom fram till att det skulle bli för kostsamt och att skattepengarna gör bättre nytta i vården.

– Vi har fattat ett beslut om att inte köpa till extra utbud, vilket beror på vår ekonomiska situation. Vi kan lägga pengarna på andra saker, säger Erika Jakobsson, kommunikationschef på landstinget.

Även flera äldreboenden i länet saknar kanalerna i sina gemensamhetsutrymmen.

– Tyvärr kan vi inte visa OS här, vi har inte de kanalerna. Men de som är väldigt sportintresserade har ofta egna boxar på sina rum, säger Margreth Söderlund, som är områdeschef på Kristenelunds äldreboende i Sundsvall.

Tv-utbudet skiljer sig mellan varje boende och på andra ställen har de äldre möjlighet att titta på OS. Det gäller bland annat på Gunillagården i Sollefteå och på Lindgården i Sundsvall.

För de som inte kan se OS på tv går det att lyssna på radiosportens sändningar. Det är något som Sundsvallsbon Margareta Ljunggren kommer att utnyttja.

– Jag lyssnar framförallt i bilen. Men även när jag står i köket och gör nånting så är det ju lättare att lyssna på radio, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista