Pulkaåkning och annat vinterkul vill de spanska eleverna få prova på. Foto Ulla Öhman

Spanska elever lär engelska i Härnösand

"Lärare som kommer kan sämre engelska än vissa av våra elever"
1:16 min

I helgen kommer ett trettiotal spanska gymnasieelever till Härnösand för att under en vecka bo och lära sig mer om Sverige och för att lära sig - engelska!
Men varför åka till Sverige istället för ett engelsktalande land? Jo, för att svenska tonåringar är så hemskt mycket bättre på engelska än de spanska eleverna, säger läraren.

De  27 spanska tonåringarna och deras lärare hade möjlighet att välja till exempel Nordirland istället men valde alltså att komma till Härnösand. Här ska eleverna bo i familjer och umgås med  svenska jämnåriga och prata engelska hela tiden. 

Det här är en del i ett utbyte där Härnösandselever i vår ska åka till Spanien fast då med syftet att prata spanska.

Sven-Erik Gerdin som är språklärare på Härnösands gymnasium och som jobbar med utbytesprogrammet säger att svenska gymnasieelever till och med pratar bättre engelska än lärarkandidater i Spanien som håller på att utbilda sig till engelsklärare.

Just nu har Sven-Erik Gerdin bråda dagar att förbereda allt som ska hända när eleverna är här. Och så hoppas han på snö och lite minusgrader:

– Vi vill åka skidor och pulka och vi ska åka skridskor. Klassen ville komma till Sverige under vintern så vi hoppas verkligen att det kommer lite snö.

Det blir också besök bland annat på Paradiset i Örnsköldsvik, det ska spelas curling och ridas på islandshästar.

Eleverna bor hos familjer i Härnösand; en del av dem kan ingen spanska alls men det är bara bra tycker Sven-Erik Gerdin för då tvingas eleverna prata engelska.

Men när Härnösandseleverna sedan åker till Spanien i april så är det för att prata spanska. Anton Byström är en av dom som åker, han går andra året på humanistiska programmet på Härnösands gymnasium:

– Självklart hoppas jag förbättra mina spanska kunskaper och mina kunskaper och landet och kulturen. Men jag hoppas också få nya kontakter och få nya vänner när jag är där. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".