Lämna bilen och åk tillsammans är tanken när bl.a. EU pengar ska underlätta arbetspendlingen i norr. Foto: Lennart Sundwall

Webbsatsning ska öka samåkning bland arbetspendlare

P4s reporter berättar
0:47 min

Det ska bli lättare och billigare att arbetspendla. Många åker idag ensam i sin bil mellan exempelvis Örnsköldsvik och Umeå. Nu ska resorna samordnas via webben och satsningen görs bland annat med pengar från EU.

Redan idag finns den så kallade Skjutsgruppen på webben. Här kan man söka och hitta människor som pendlar mellan olika orter.

Nu ska den här sajten byggas ut, det ska skapas grupper där man enkelt kan söka reskamrater när det gäller arbetspendling.

– Men det här vänder sig inte bara mot arbetspendlarna, säger Helena Näsström som jobbar med projektet Hållbart resande i Örnsköldsvik. Det skulle också kunna passa idrottsföreningar som är ute och reser med olika lag. Samåkning kan passa i en del fall.

Just nu finns det en pilotgrupp i området runt Björna som provar det här systemet och i månadsskiftet mars-april är det meningen att det ska vara fritt fram att via webben hitta nya reskamrater.

Bakom det här projektet står Härnösands, Kramfors och Örnsköldsviks kommuner plus ett antal kommuner i Umeås närhet, Din Tur och de två landstingen bidrar också med medel liksom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".