Sundsvalls kommunhus. Foto: Matilda Jansson

40 miljoner mindre till konsulter i Sundsvall

Kommundirektör: Resultatet kan skapa utrymme åt annat
1:19 min

Konsultkostnaderna för Sundsvalls kommun har minskat från 100 miljoner kronor år 2012 till omkring 60 miljoner för 2013. De flesta av länets övriga kommuner har ökat sina utgifter för externa konsulter.

– Resultatet i Sundsvall kan nu skapa lite utrymme åt annat, säger Stefan Söderlund kommundirektör i Sundsvall.

Sundsvalls kommun hade dyra konsulträkningar under 2012 när flera stora byggprojekt projekterades. Bland annat anslutningsvägarna kring brobygget över fjärden samt kajrenoveringsprojektet i centrala Sundsvall. Men även konsulterna vid omgörningen av Socialtjänsten har blivit billigare.

– 2013 har mer varit ett år för genomförande av byggen i Sundsvall och då har vi inte behövt så mycket konsulter, säger Stefan Söderlund

Bland länets övriga kommuner är det bara Ånge som också minskat sina konsultkostnader. Från 6,2 till 4,9 miljoner kronor. De som ökat konsultkostnaderna mest är Örnsköldsvik från 29 till 39 miljoner kronor. Och Kramfors från 10 till 16 miljoner.

Trots en minskning av konsulterna förra året i Sundsvall ser Stefan Söderlund att det kommer att bli en kraftig ökning de närmaste åren.

– Vi har stora behov av nya platser inom äldreboenden och renoveringar av skolor. Dessutom har vi sporthallen i Sundsvall som måste renoveras eller byggas ny arena. Då kommer vi att behöva köpa in många konsulttjänster, säger Stefan Söderlund kommundirektör i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".