Så här såg det ut hos familjen Hedörn dagen efter stormen. Foto: Lyssnarbild

Stormen Ivar förstörde privat egendom för över 80 miljoner

1:20 min

Stormen Ivar kan ha kostat över 80 miljoner i skadad egendom, som till exempel hus, verandor och bilar. Troligtvis blir siffran ännu högre, eftersom alla försäkringsbolag inte har räknat ut sina kostnader ännu. 

Framförallt var det i Västernorrland och Jämtland som stormen härjade och familjen Hedörn från Norrhassel var några av dem som drabbades.

– Taket från jordkällaren flög in i huset och hela fönstret i sovrummet krossades. Det såg ut som en tromb hade gått där inne, säger Per-Erik Hedörn.

Det var en dramatisk natt för familjen i Norrhassel, utanför Sundsvall. De berättar hur flaggstången välte, hur plåtar flög runt över gården och hur sovrumsfönstret krossades.

Två månader efter stormen Ivar har de fortfarande kvar skador på huset och på gården. Bland annat är jordkällaren helt utan tak, men eftersom den är täckt av snö går det inte att göra så mycket åt.

– Det får bli till våren, när man kan vara ute och fixa, säger Per-Erik Hedörn.

Och familjen är inte ensamma om att ha drabbats av stormen. En rundringning till de stora försäkringsbolagen visar att kostnaderna för skadad egendom hamnar på ungefär 80 miljoner kronor.

Men siffran kan bli ännu högre. Försäkringsbolaget Trygg hansa kan ännu inte lämna ut uppgifter på kostnaderna och är därför inte med i beräkningen.

Dessutom tar det lång tid för försäkringsbolagen att gå igenom alla ärenden och det kan dröja fler månader innan alla har fått sina pengar.

Länsförsäkringar har fått in flest skadeärenden och de räknar med att betala ut ungefär 50 miljoner för skador på egendom.

Stormen förstörde inte bara för privatpersoner utan röjde också stora områden skog. Räknar man med försäkringsbolagens totala kostnader, både för egendom och skogsskador, handlar det om över 150 miljoner kr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista