1 av 2
Grindar till Saltviksanstalten i Härnösand. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/SR
2 av 2
Kjell-Arne Sköldh, chef på Saltviksanstalten i Härnösand. Foto: Ingrid Engstedt-Edfast/SR

Specialavdelningen för sexbrottslingar på Saltvik läggs ner

1:25 min

En av Sveriges tre specialavdelningar för personer dömda för sexbrott läggs ner. Specialavdelningen på Saltviksanstalten i Härnösand byggs istället om för att ta emot personer som har begått andra typer av brott.

Högsäkerhetsfängelset i Härnösand byggdes 2010 bland annat för att kunna ta emot grova dömda som begått grova sexbrott och för att kunna hålla dessa helt separerade från övriga intagna.

Saltviksanstalten hade då plats för 191 intagna, varav 24 på så kallade specialsäkerhetsplatser. Därutöver fanns 55 häktesplatser, 64 normalplatser och 40 platser i en specialavdelning för personer som var dömda för sexförbrytelser och det är dessa platser som nu görs om till normalplatser.

Kjell-Arne Sköldh, chef för Saltviksanstalten säger att avdelningen var för liten för att ge bra behandlingsresultat och att det nu kommer bli större möjligheter för andra intagna till mer varierade sysselsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista