Basstation för mobiltelefon. Foto: Tele2

Miljardsatsning på utbyggnad av mobilnätet

1:27 min

Telebolagen Tele 2 och Telenor gör en miljardsatsning för att tillsammans bygga ut mobilnätet, främst i Norrland. Här i Västernorrland innebär utbyggnaden att antalet basstationer fördubblas.

Hur bra täckning har du? Hur ser du på den här satsningen? Kommentera!

I Norrbotten görs en utbyggnad med 242 procent, i Västerbotten med 143 och i Jämtland med 88 procent.

Målet är en täckning till 90 procent av Sveriges yta, jämfört med 70 procent idag.

– Vi vill bygga så att folk kan vara mobila även ute vid sin brygga eller sin sommarstuga, eller var man nu kan vilja vara någonstans, säger VD Thomas Ekman på Tele2. 

90 procents geografisk täckning är målet när Tele2 och Telenor genom sitt gemensamma nätbolag Net4Mobility ska bygga ut 2g och 4g nätet.

I norra Sverige ska den största förbättringen av yttäckningen göras. I norrbotten ska antalet basstationer till exempel öka med 242 procent. Och i Västernorrland där Robert Bylund bor i byn Myckelgensjö, ska dom öka med 100 procent...

– Du hur skulle du säga att mobiltelefonitäckning fungerar där du är?... Hallå?

Ja, nog det kan behövas för idag, precis som för ett år sedan när jag påratade med Robert Bylund sist, så funkar inte mobilen i Myckelögensjö nått vidare.

– Hallå?
– Jag ska försöka stå alldeles stilla.

Enligt Tele2.s vd Thomas Ekman kommer skilnadena i täckning bli märkbara inom kort. Men Robert Bylund har slutat tro på mobiltelefonoperatörerna. Så löften om dubbelt så många basstationer i länet där han bor, nej, det är han skeptisk till säger han när jag tillslut får tag på honom på en fast telefonlina

– Nej, det tror jag inte. Nej, jag vill uppleva den först. Det beror ju på var de bygger basstationerna någonstans, säger Robert Bylund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista