Nytt överklagande stoppar skyddsjakten av Junselevargen

Naturvårdsverket: Olyckligt att frågan hamnar i domstol
3:46 min

Idag skulle skyddsjakten på den så kallade Junselevargen ha dragit igång, enligt Naturvårdsverkets beslut. Men eftersom beslutet överklagats så har jakten stoppas tillfälligt under rättsprocessen. Nu överväger Naturvårdsverket att överklaga inhibitionen.

I förra veckan godkände Naturvårdsverket skyddsjakt på Junselevargen, efter en ansökan från Vilhelminas södra sameby som haft stora problem med splittrade renhjordar och skadade renar. Ett beslut som genast överklagades och ett tillfälligt skyddsjaktstopp infördes i fredags i förra veckan.

Naturvårdsverket kommer nu besluta om man ska överklaga det tillfälliga stoppet eller inte. Man ska lämna ett yttrande till förvaltningsrätten senast på torsdag. 

– Det är olyckligt att såna här frågor ska hamna i domstolarna, där handläggningen tar så lång tid, säger Naturvårdsverkets biträdande chef Rikard Jansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".