Carina Johansson i Sollefteå. Foto: Christer Suneson

Allt fler anmäler att de skadats av vården i Västernorrland

1:35 min

Antalet patienter som skadas inom vården har ökat kraftigt i Västernorrland sedan år 2010. På fyra år har antalet anmälda vårdskador i länet ökat med 30 procent, visar statistik från Landstingens försäkringsbolag. Carina Johansson i Sollefteå förlorade känseln i ben och fötter efter en ryggmärgsbedövning.

Vad har du för erfarenhet av vårdskador? Berätta i kommenteringen!

Carina Johansson i Sollefteå opererades hösten 2012 och fick ryggmärgsbedövning. När hon vaknade upp var känseln borta i ben och fötter.

Idag måste hon gå med rullator och få hjälp av hemtjänst.

– När jag skulle ställa mig upp efter operationen kände jag direkt att något var fel, säger Carina Johansson.

För drygt ett och en halvt år sedan satte läkarna på Sollefteå sjukhus in en ryggmärgsbedövning på Carina. Ett rutiningrepp inför en operation. Men någonting gick fel för när hon vaknade upp igen var känseln borta i båda benen och fötterna. Och livet var, i och med det, förändrat.

– Ja, man blir gråtfärdig. Nu har jag hemtjänsten som kommer hit varje morgon för att hjälpa mig med duschning och annat. Och bilen som jag alltid gillat att köra, det går inte längre, säger Carina Johansson.

Carina Johanssons anmälan av vården blev en av 387 som anmäldes i Västernorrland till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, förra året. Det är en ökning med 88 fall på fyra år.

Angående vården av Carina skriver läkarna i Sollefteå att de följt de rekomenationer och riktlinjer som finns men IVO var av annan uppfattning och kritiserade sjukhuset för brister i vården av Carina.

Ingen enskild har dock kunnat ställas till svars, och hon har inte fått någon ersättning för sin skada. Och Carina har en uppmaning till vården när patienter skadas.

– Läkarna måste bli bättre att ta på sig ansvar när något går fel. I mitt fall har de bara skyllt ifrån sig på annat, säger Carina Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista