Foto: Lennart Sundwall

Många lyckas ta körkort i Örnsköldsvik

1:42 min

Örnsköldsvik är en av orterna i Sverige där allra flest har lyckats ta körkort de senaste tio åren. Det visar statistik från Trafikverket.
– Man är i behov av körkort här uppe, säger Peter Lalander, Trafikverket.

Felix Berglund håller just nu på att ta körkort. Han sitter och väntar på nästa körlektion i en, för tillfället, helt tom trafikskola i centrala Örnsköldsvik.

– Jag har kört ganska mycket och tror att det praktiska kommer att vara enklare än teorin. Det är väldigt mycket plugg, säger han.

 Felix Berglund  räknar med att fixa körkoret inom en väldigt snar framtid.

– Jag tror att det max kommer att ta fem veckor, säger han.

När det gäller förarprov som har genomförts i Sverige de senaste tio åren så är Örnsköldsvik en av de orter där allra flest blir godkända. Under det senaste decenniet har Örnsköldsvik alltid varit bland de tre bästa orterna. Örnsköldsvik har dessutom haft flest andel godkända under hälften av åren.

Generellt är det så att de fyra nordligaste länen har en väldigt hög andel som klarar förarprovet. 

– Det kan bero på många orsaker. Men det är klart, här uppe är man i behov av körkort för ta sig runt om man exempelvis bor i ett litet samhälle, säger Peter Lalander, kontorschef på Trafikverket i Örnsköldsvik och Umeå.

Hans känsla är att det är många personer i norra Sverige som går på en trafikskola jämfört med hur det ser ut i andra delar av landet, och att det kan vara en anledning till att många lyckas.

– På vissa orter går man oftast via en utbildare. Det är väldigt få, som bara har kört privat, som gör ett förarprov här. Det är olika trender på olika orter, säger Peter Lalander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista