Arkivbild. Foto: Fredrik Persson /TT.

27 ambulanssjukvårdare blir av med jobbet

1:25 min

Nästa år ska alla ambulanssjukvårdare i Västernorrland försvinna och ersättas med sjuksköterskor. Det här har gjort att 27 ambulanssjukvårdare kommer bli av med jobbet. Nu är det klart att sjukvårdarna kommer få möjlighet till vidareutbildning. 

Men Jan- Olov Lampinen, som är kommunals ordförande i landstingssektionen, är fortfarande kritisk.
– Vi tycker det är onödigt att slänga ut en så gedigen yrkeskompetens som ambulanssjukvårdarna har, säger han.

2005 kom socialstyrelsen med ett beslut om att det ska finnas minst en sjuksköterska i varje ambulans. Men i landstinget Västernorrland har man bestämt att alla som jobbar i ambulanserna ska vara sjuksköterskor, från september 2015.

Det här har gjort att 27 ambulanssjukvårdare blir av med jobbet, eftersom de inte har tillräcklig kompetens. Men de som vill kommer få möjlighet att utbilda sig.
– Vi har fått en så bra lösning som det kan bli, men vi har tappat tid. Det är bråttom nu att få det här löst. Det ska ju vara genomfört i september 2015, säger Lars Norberg, ambulanschef i landstinget.

Lars Norberg säger att det här görs för att förbättra sjukvården.
– Det ska ju vara så hög kompetens som möjligt utanför sjukhuset och om man är två stycken som kan fatta beslut, diskutera och som har den medicinska kunskapen så blir det annorlunda än om det bara är en.

Trots möjligheten till utbildning är flera av ambulanssjukvårdarna besvikna. En av dem säger att han saknar medkänsla från arbetsgivarna.
– Det är inte så lätt att bara utbilda sig när man har barn och är ensamstående. Dessutom är det flera som snart går i pension, det är svårare för dem. Ska man börja plugga när man vet att man snart ska sluta?
Han säger också att många har jobbat sedan 80-talet.
- Vi har erfarenhet, vi kan det här yrket. Nu känns det som man inte är värd nånting.

Jan-Olov Lampinen håller med.
– Vi tycker att de skulle få gå kvar tills de går i pension helt enkelt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista